De beste tips voor het optimaliseren van een webtekst

Groen Service Points Logo
Service Points
August 30, 2023
3
min lezen
Persoon die aan het schrijven is op zijn laptop

Door het schrijven van veel sterke en verschillende webteksten word je SEO ranking verbeterd in Google. Door het optimaliseren van de webtekst op je website verhoog je de SEO ranking, jouw positie in Google dus. Hierbij dus verschillende optimalisatie tips voor webteksten.


Met welk doel schrijf je de tekst?

Om een goede webtekst te schrijven voor op je website moet je altijd eerst bepalen wat je wilt bereiken bij de lezer. Als je je doel bepaald hebt weet je ook beter hoe je de tekst gaat overbrengen zodat het ook beter aankomt bij de lezer. Je kan in een webtekst bijvoorbeeld je expertise tonen, verhalen vertellen, je mening uiten of misschien wel advies geven.


Maak gebruik van zoekwoorden in je webtekst

Doe onderzoek naar belangrijke zoekwoorden voordat je een webtekst gaat schrijven. Bepaal voor elke webpagina het belangrijkste zoekwoord of een combinatie van meerdere worden. Verwerk de zoektermen in je webtekst om het te optimaliseren en voor een betere ranking.

Om te onderzoeken naar de beste zoektermen voor een webtekst is het handig om gebruik te maken van de zoekwoordplanner van Google. De tekst moet wel nog goed leesbaar blijven.

Heb je nog geen ervaring met SEO, maar wil je wel profiteren van de voordelen? Besteed het dan uit aan verschillende experts.


De lengte van je webtekst

Om je webtekst te optimaliseren kijkt Google of de content relevant is en naar de kwaliteit. Als je een zoekwoord vaak terug laat komen op belangrijke plekken (titel, URL) dan ziet Google dat de webtekst ook over het onderwerp gaat en het ook interessant is voor bezoekers. Om je webtekst te optimaliseren is de lengte van de tekst erg belangrijk. Teksten die minder dan 300 worden bevatten worden niet geïndexeerd door Google. De ideale lengte voor het beste resultaat is tussen de 350 en 500 worden.


Hoe schrijf ik een overtuigende webtekst?

Bij het schrijven van een webtekst moet je zo overtuigend mogelijk zijn. Om een overtuigende webtekst te schrijven en ook je tekst te optimaliseren hebben wij een paar tips voor je.

Heb je nog geen ervaring met het schrijven van webteksten? Besteed het dan uit bij verschillende experts.


Houd het zo simpel en zo leesbaar mogelijk

Het is erg belangrijk om je tekst duidelijk en simpel te schrijven zonder overbodige opvulwoorden zoals, fantastisch, geweldig, heel erg. Gebruik ook zo min mogelijk moeilijke worden en zinnen die veel mensen niet begrijpen. Zo is het voor iedereen leesbaar, dit vind de klant ook veel prettiger. Lees je tekst ook vaak na om alles nog even goed te bekijken.


Wees echt en persoonlijk

Kijk naar je tekst alsof je een gesprek aangaat met een bekende. Vertel een persoonlijk verhaal en spreek de klant ook persoonlijk aan met, je, jij en u. Hierdoor bouw je een goede band op met de klant en zal hij je ook meer vertrouwen met zijn geld, dit is erg veel waard. Focus dus ook meer op de bezoeker in plaats van het product/dienst.


Hieronder nog wat snelle tips om je aan te houden :

  • Gebruik mooie duidelijke afbeeldingen
  • Maak gebruik van bulletpoints om je webtekst extra pakkend te maken
  • Kies het juiste lettertype (doe hier goed onderzoek naar)
  • Schrijf een krachtige pakkende inleiding
  • Maak gebruik van schaarste en urgentie